Wat is reiskostenvergoeding?

Geschreven door -
Wanneer je met de auto of openbaar vervoer naar je werk reist, kan je deze reiskosten vergoed krijgen door je baas. Deze afspraken zijn vastgesteld in de cao of in je arbeidscontract.

HEB IK RECHT OP REISKOSTENVERGOEDING? 

Er is geen standaard afspraak over hoeveel kilometer je vergoed kan krijgen. Meestal zijn de eerste 10 km. voor eigen rekening. Je werkgever is niet verplicht om reiskosten te vergoeden. Mocht je de reiskosten niet vergoed krijgen, onderhandel dan met je werkgever. Wie weet zal er toch een deel vergoed worden!

Voorwaarden reiskostenvergoeding

  • De afstand tussen je huis is meer dan 10 km. (enkele reis)
  • Je hebt met het openbaar vervoer gereisd
  • Je hebt een openbaarvervoer- of reisverklaring
  • Je hebt geen of weinig vergoeding ontvangen voor je reiskosten

Krijg je geen reiskostenvergoeding? Dan kan je recht hebben op reisaftrek. Wel moet je aan twee voorwaarden voldoen:

  • De afstand tussen je huis is meer dan 10 km. (enkele reis)
  • Je reist minimaal 1 dag of meer per week naar je werk

 

HOE WORDT REISKOSTENVERGOEDING BEREKEND? 

Je werkgever kan je (belastingvrij) voor woon-werkverkeer en zakelijke ritten 0,19 cent per kilometer geven. Dit geldt zowel voor reizen met jouw privé auto of openbaar vervoer. Jouw werkgever mag ook meer geven.  De 0,19 cent is een richtlijn. Krijg jij meer? Dan ziet de Belastingdienst dat als inkomen, waarover je belasting moet betalen. 

REISKOSTENVERGOEDING MET TERUGWERKENDE KRACHT

Je kan je reiskostenvergoeding met terugwerkende kracht ontvangen. Reiskostenvergoeding is een arbeidsvoorwaarde en kan je tot 5 jaar terugvragen. 

HOE DECLAREER IK REISKOSTENVERGOEDING? 

Er zijn twee manieren, ouderwets, op papier door het P-forumilier aan te vragen via de Belastingtelefoon of automatisch met het ABAX Starter pakket. Dit pakket is ideaal voor bestuurders die hun kilometers declareren of die privé kilometers moeten bijhouden. ABAX Mobile is een gebruikersvriendelijke app ontwikkeld voor de bestuurder. Je rittenregistratie is direct met je smartphone te controleren, onderhouden, updaten en declareren. De automatisch gegenereerde ritgegevens worden automatisch op je smartphone opgeslagen. Je zakelijke kilometers declareren is nog nooit zo simpel geweest! 

Kijk op onze website of dit ook de oplossing voor jou is! 

 
 
(Deze blog is geschreven met behulp van informatie op www.loonwijzer.nl & www.belastingdienst.nl)