Bijtelling, hoe zit dat?

Geschreven door -
Bijtelling betaal je wanneer je meer dan 500 km. privé rijdt met een auto van de zaak. Kortom bijtelling geeft je een soort van ‘vrijbrief’ voor privéritten. Het betekent dat je niet nauwlettend op de hoeveelheid gereden privé kilometers hoeft te letten. Je kan dus je kinderen ophalen en afzetten op school, in de pauze een lekker patatje halen en je kan je vrouw afzetten bij de outlet store. Want ondanks dat ze daar vorige week ook was, wil ze toch graag dat jurkje nog eens passen...

WAT IS BIJTELLING? 

De berekening voor het bijtellingspercentage dat je moet betalen, is sinds begin 2017 vereenvoudigd. Er wordt nog steeds gekeken naar het type auto dat je rijdt, soort motor, de zuinigheid en leeftijd van de auto. Ook de CO2-uitstoot van de auto is nog steeds de graadmeter voor het bepalen van welk percentage er gehanteerd wordt. Uiteindelijk komt het neer op 2 categorieën:

  1. 22% van de catalogusprijs voor niet elektrische auto’s 
  2. 4% van de catalogusprijs voor volledig elektrische auto’s 

 

WIE BETAALT BIJTELLING? 

Ik heb een auto van de zaak en ik rijd meer dan 500 km. privé per jaar. Dan moet je bijtelling betalen. De bijtelling wordt door jouw werkgever verrekend met jouw loon. Dat betekent dat jouw nettoloon omlaag gaat. Het bijtellingspercentage dat geldt bij de eerste ingebruikname van de auto blijft van toepassing gedurende 60 maanden. Het maakt hierbij niet uit of het voertuig een nieuwe eigenaar krijgt. Daarna wordt elk jaar bekeken, volgens de dan geldende regels, tot welke bijtellingscategorie de auto hoort.  

Al snel wordt er een bedrag tussen de €150,- en €250,- per maand van het salaris ingehouden voor het privégebruik van de auto. Rijd je in een auto met een nieuwwaarde boven de €21.000,- dan kan dat bedrag al snel verdubbelen.  Bereken zelf maar eens. Bijtelling betalen is best duur.. 

 
HOE KAN IK BIJTELLING VOORKOMEN?

Heel gemakkelijk! Door minder dan 500 km. per jaar privé te rijden met jouw zakelijke auto. Ok, misschien is dat niet zo makkelijk. Waarom een extra privéauto aanschaffen voor korte ritten als je al een auto van de zaak hebt? 

Rijd je wel minder dan 500 km. privé per jaar en wil je dit eenvoudig bijhouden voor de Belastingdienst?  Dan is het ABAX Basic pakket de oplossing voor jou. Het is een sluitende rittenregistratie dat voldoet aan alle eisen van de Belastingdienst. Je kunt eenvoudig zien hoeveel privé en zakelijke kilometers je hebt gereden (zodat je niet over de limiet van 500 km. gaat). Rijd je wel meer dan 500 km. privé per jaar, dan is ons ABAX Starter pakket de beste oplossing. De ABAX Mobile app registreert via de GPS op jouw smartphone automatisch alle gereden ritten. En het helpt je om snel en automatisch de zakelijke kilometers te declareren. Zo weet je zeker dat je elke zakelijke kilometer terugbetaald krijgt. Dat is een beste win-win, vind je niet? Je kan zo al snel €250.- per maand besparen! 

 
Probeer eens onze ABAX Solutions Advisor om te kijken welk ABAX pakket de beste oplossing voor jou is.